Vandrovní Vákuovaní Výletníci

"mladý duch nie je otázkou chronologického veku"

Vandrovní Vákuovaní Výletníci - "mladý duch nie je otázkou chronologického veku"

Výročná správa za sezónu 2002/2003

Sezóna 2002/2003 bola v znamení intenzívneho diania vnútri V.V.V., ktoré kládlo na svojich členov nemalé nároky. Dvadsaťšesť uskutočnených akcií predstavuje periódu jedna akcia za dva týždne. Nie je preto prekvapením, že najmä v prípade väčšiny dôstojníkov, Vandrovní Vákuovaní Výletníci získali čo do množstva vynaloženej energie a času rovnaký status, ako práca, rodina a škola. Ťažisko velenia sa naproti tomu iba málo posunulo smerom k nižším hodnostiam, ktorými bolo organizovaných len 15% akcií. Toto číslo je iba nepatrne skreslené významnou udalosťou sezóny – návratom Ondra z pôsobenia v Austrálii, a teda nárastom počtu plne aktívnych dôstojníkov z troch na štyroch.

Sezóna 2002/2003 priniesla obohatenie činnosti V.V.V. o nové typy akcií, ktoré zapustili pevné korene a na jej konci sa javili ako bežné: motokáry a návštevy múzeí. Taktiež sa stalo tradíciou, že súčasťou sezóny je jedna dlhotrvajúca expedícia v zahraničí. Tento typ akcií je žiaľ, zatiaľ, z finančných dôvodov pre väčšiu časť členskej základne nedostupný. Sezóna 2002/2003 však taktiež znamená počiatok konania akcií v blízkom zahraničí, ktorých dostupnosť geografická, časová i finančná je porovnateľná s väčšinou repertoáru V.V.V..

Bolo by nesprávne zakrývať i niektoré nepotešiteľné javy. Pri pohľade na grafické spracovanie účasti jednotlivých členov na akciách, neujde našej pozornosti veľmi výrazná polarizácia. Na jednej strane vidíme hyperaktivitu najmä časti dôstojníkov, na strane druhej nedostačujúcu účasť, ktorá bola dôvodom vylúčenia niektorých členov. Až priebeh sezóny 2003/2004 ukáže, nakoľko ide o skreslenie celkového dojmu prijatím niektorých členov až na konci tejto sezóny, a nakoľko zohľadnením malej aktivity dnes už bývalých členov. No bez ohľadu na obidve skutočnosti, väčšiu vyváženosť aktivity jednotlivcov by bolo možné vnímať len a len pozitívne. Vyjadrené jedným slovom – ide nám o integráciu, nie izoláciu.

Tým sme sa dostali k zásadnej zmene, ktorú priniesla uplynulá sezóna – vzniku sekcie Tantal7, a zmene profilu štábu. Môžem s istotou prehlásiť, že bez toho, aby sme si to napr. počas tej ktorej akcie uvedomovali, zažili sme jednu z našich vrcholných sezón. Je to umožnené súčasným charakterom nášho súkromného života, a teda i štruktúrou ďalších povinností a úloh životom prinášaných. Narážam na skutočnosť, že sme všetci slobodní, bezdetní, mladí ľudia. Z týchto troch faktorov prvé dva nie sú trvale udržateľné, čo sa raz ohlási poklesom aktivity, napr. čo do počtu akcií za sezónu. Nevidím však dôvod obávať sa takéhoto vývoja, pokiaľ sa nám podarí zachovať tretí spomínaný faktor. Intenzita našej súčasnej činnosti nepredstavuje iba rast stromu smerom k slnku, ale i zapúšťanie hlbokých koreňov smerom do vnútra našich vzťahov. V budúcnosti ich nepochybne s vďakou oceníme.

back to Výročné správy

error: Content is protected !!